tiistai 6. huhtikuuta 2010

Hieno juttu

HILJAINEN TIETO NÄKYVÄKSI - SM-KISASIVUSTOT LATOPPINA

Nyt on käynnistynyt hieno juttu! Olen saanut muutama viikko sitten TOP-ohjattavakseni kaksi datanomiopiskelijaa ja tänään tupsahti sakkiin kolme opiskelijaa lisää. Teemme sosiaalisen median avulla näkyväksi Omnian organisoimia SM-kisoja, latoppina siis. Lisäksi nämä TOP-opiskelijat opastavat fysiikka ja kemia opiskelijoitani käyttämään sosiaalisen median eri kilkkeitä. Kutsumme näitä kilkkeitä leppoisasti legoiksi.


Oletko kuullut Kokki- ja tarjoilijaopiskelijoiden SM-kisoista? Kisoja on järjestetty runsaan 20 vuoden ajan. Nyt teemme historiaa, yhteistoiminnallisia nettisivuja kisoista opiskelijalähtöisesti. Tavoitteenamme on tehdä näkyväksi Kokki- ja tarjoilijaopiskelijoiden SM-kisan järjestämisprosessia, itse kisaa, kisatunnelmia, keke-asioita sekä luoda verkosto ko. alan opiskelijoille ja kisajärjestäjille ja kaikille muillekin asiasta kiinnostuneille. Ajatuksena on, että SM-kisasivuston kehitystyö ja käytön tuki jatkuvat latoppilaisten voimin SM-kisojen jälkeenkin.


Kisasivustot rakentuvat yhteistyössä asiasta innostuneiden henkilöiden kanssa. Sivustoja työstetään yhdessä mm. Omnian Lakelankadun, Omnian Soukan viestintäpajan, Omnian Espoonlahden – LaToppi-väen ja Omnian viestintäyksikön väen kanssa sekä Omnian eri sidosryhmien kanssa.


LaToppi-datanomiopiskelijani ovat muutaman viikon aikana treenanneet ja oppineet mm. seuraavia asioita:

  • Tietotekniikkaprojektin vaiheita käytännössä: myynti ja markkinointi, pilotointi, määrittely, suunnittelu, toteutus, dokumentointi, ...
  • Välinekartoitus: Ning, Wiki, ...
  • Nettisivujen luomisen valmisohjelmistolla sekä sivujen räätälöintiä ja dokumentointia
  • Projektiviestintää
  • Vuorovaikutustaitoja ja sosiaalisia taitoja
  • Asiakasrekisterin luomisen ja pohtimisen, kuinka sitä voisi hyödyntää
  • ... lista on pitkä.
Jatkoa oppimisen saralla seuraa joka päivä sekä opelle että opiskelijalle. Kokki- ja tarjoilijaopiskelijoiden SM-kilpailuihin osallistuu 28 joukkuetta eri puolilta Suomea. Kisaa kuvataan ja dokumentoidaan. Suunnitelmana on, että Omnian Espoonlahden LaToppi-väki kouluttaa kisaväen käyttämään ja kehittämään ko. kisasivuja. Näin saanemme opiskelijoiden, kisanjohtajien, et al. ääntä kuuluville ja ideoita tulevia kisoja varten. SM-kisasääntöjen mukaan aineistot tulee luovuttaa seuraavalle kisajärjestäjälle. Tässäpä aineisto kootaan samalla verkkoversioksi ja loogiseen järjestykseen.

ETUJA

Etuja on paljon, yllä on lueteltu jo jokunen. Tässäpä vielä kohokohtia: kilpailutiedon jakaminen, opiskelijoiden osallistaminen, opiskelijan työn opinnollistaminen, ...kun materiaalit saadaan verkkoon ei tarvitse tulostaa, ...hiljaisen tiedon näkyväksi tekeminen :)


MIAN OSUUS

Omalta osaltani tämä hanke liittyy laajennetun työssäoppimisen kokeiluihin ja KummiWiki keke -hankkeeseen. Näissä hankkeissa tavoitteena on mm. luoda uudenlaisia oppimispolkuja, edistää opiskelijoiden työllistymistä ja luoda kestävän kehityksen toimintakulttuuria Omnia-tasolla. Itse olen asettanut tavoitteekseni opiskelijoiden osallistamisen, kipinän sytyttämisen eli oppimisen ilon, verkostoitumisen, tutkimalla ja tekemällä oppimisen opettamisen, hiljaisen tiedon näkyväksi tekemisen, ... Tässä SM-hankkeessa mahdollistuu nämä kaikki asiat.


HURRAA HIENO JUTTU!


Ystävällisin terveisin Mia

--------------------------------------

Mia Lehto

DI, opettaja

Omnia, Espoonlahden keke-vastaava


Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia

Rehtorintie 11 PL 7001

02070 ESPOON KAUPUNKI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti