sunnuntai 18. huhtikuuta 2010

Opiskelijan kokemuksia laajennetusta työssäoppimisesta

Mielipidekirjoitus Laajennetusta työssäoppimisesta

Laajennettu työssäoppiminen on aivan loistava opiskelun muoto. Minulla ei ole tästä mitään pahaa sanottavaa. Olen ollut työelämässä nuoresta saakka ja ennen sitä kävin koulua tarkoituksena valmistua merkonomiksi..

Opiskelu kuitenkin täytyi lopettaa, koska jouduin olemaan töissä täysipäiväisesti.

Mietin aina välillä että miten saisin yhdistettyä koulun ja työn, koska kuitenkin halusin ammatin.

Kerkesin suorittamaan merkonomin tutkintoa vajaan vuoden, mutta kursseja oli kuitenkin käytynä.

En halunnut heittää tätä kaikkea hukkaan. Soitin yksi päivä Omniaan ja kyselin opiskeluvaihtoehtoja, koska niin kovasti halusin käydä tämän koulun loppuun. Ilmeni että ensi syksynä alkaa uusi opiskelumuoto, joka on laajennettu työssäoppiminen. Kiinnostuin heti siitä, että voisin tehdä koulua kotona ja OSOITTAA että osaan ne asiat joita koulussa opetetaan sellaiselle joka ei ole vielä työelämässä ollut.

Nyt kun olen päässyt tässä jo reippaasti eteenpäin olen ollut enemmänkin kuin tyytyväinen.

Minua arvostellaan samojen kriteerien mukaisesti kuin kaikkia muitakin koulussa. Teen kotona kirjalliset tehtävät ensin aiheesta jota käsitellään ja sitten se arvostellaan ja sen jälkeen anna vielä konkreettisen näytön osaamisestani. En tiedä parempaa tapaa osoittaa ammattitaitoa kuin se, että sen voi osoittaa muutenkin kuin vain paperilla.

Olen ollut tyytyväinen opettajiini jotka ovat jaksaneet käydä työpaikallani arvioimassa ja juttelemassa kanssani etenemisestäni. Luulen, että tämä olisi opettajillekin mukavaa vaihtelua päästä välillä ulos koulusta ja vaihtaa maisemaa hetkeksi.

Toivon todella, että tätä jatketaan, koska tämä antaa niin suuren mahdollisuuden sellaisille ihmisille joilla ei oikeasti ole aikaa töiltä, mutta kuitenkin haluaisivat niin kovasti opiskella ja saada ammatin. Tuolla on niin paljon ihmisiä joilla on ammattitaitoa ja osaamista omalta alalta jo pelkästään kokemuksen kautta ettei koulunpenkillä istumista tarvita samojen asioiden kertaukseen vaan että voi konkreettisesti näyttää ja osoittaa oman amattitaidon. Ja voin sanoa sen että oppia voi muuallakin kuin koulussa.

- opiskelija työntouhussa

2 kommenttia:

  1. Hei,

    Yllä oleva kirjoitus on lisätty blogiin opiskelijan omasta pyynnöstä. Hän on opintojensa aikana suhtautunut kriittisesti sosiaalisen median välineisiin, eikä niitä siksi ole käytetty ohjausprosessin tukena. Opintojensa loppuvaiheessa opiskelija halusi kuitenkin antaa toteutuksesta palautetta ja kertoa kokemuksistaan. Kanavaksi hän valitsi latopin blogin.

    VastaaPoista
  2. Jos äidinkielen opetus siirretään kokonaan työelämään, Omnian loistava SAKUstars-menestys voidaan unohtaa jatkossa. Ilman lähiopetusta me äidinkielenopettajat emme olisi koskaan saaneet tietää, miten hyvin Eetu osaa räpätä.Emme olisi koskaan nähneet Santerin sarjakuvia. Emme olisi kuulleet koskaan Ismon beatboxausta emmekä Tuulin lausuvan kirjoittamiaan runoja.Tällaiset puolet opiskelijoista tulevat esille yleensä äidinkielentunneilla.

    VastaaPoista